Tandblekning

Alla människor har olika grundfärger på sina tänder. Tänderna ändrar färg och blir mörkare med åren. Färgen på tänderna kan också påverkas av andra orsaker, t.ex. ämnen i tobak, vin, mat, kaffe och te kan missfärga tänderna. En del sjukdomar kan också ha en viss effekt på tändernas färg.

Det finns olika metoder att bleka tänderna, men oavsett metod använder man blekmedel för att ta bort beläggningarna och missfärgningarna. I vissa metoder används en kombination av blekmedel och laser, vilket kan ge ett effektivare och bättre resultat. Ibland kan man behöva bleka bara en tand som blivit missfärgad av någon anledning, eller man kan behöva bleka grupper av tänder, eller en hel käke eller båda käkarna.

  • Blekning av enstaka tand

Den här metoden är mer lämplig för rotfyllda tänder. Denna blekningsmetod går ut på att tandläkaren borrar upp ett litet hål på baksidan av tanden och lägger blekmedel, t.ex. natriumperborat, ett pulver som blandas med vatten, inuti tanden som ett inlägg. Blandningen utsöndrar små mängder av väteperoxid som bleker tanden. Tandläkaren tätar till tandens hål med en provisorisk fyllning. Efter en till två veckor kan man behöva upprepa behandlingen. Ibland kan resultatet bli bättre om den här behandlingen kombineras med blekning av tänderna på andra sätt. När blekningen är klar, görs en tät plastfyllning på baksidan av tanden.

  • AirFlow

En skonsam metod, den så kallade AirFlow-metoden, är blekning med luftpolering med salt och vatten, vilket tar bort missfärgningar och beläggningar på tänderna. Behandlingen utförs av tandläkaren på mottagningen.

  • Tandblekning med blekgel och blekskena hemma eller på mottagningen

Vid tandblekning används idag vanligen geler som bland annat innehåller ämnena karbamidperoxid eller väteperoxid. De blekgeler man använder i blekskenor innehåller också kaliumnitrat och fluor, som enligt tillverkarna kan upprätthålla emaljens hälsa genom hela blekningsprocessen.

Den här metoden går ut på att tandläkaren först undersöker patientens tänder för att ta reda på om man behöver ta bort tandsten eller om andra åtgärder behöver utföras före tandblekningen. Denna kontroll ingår i priset. 

Sedan tar tandläkaren avtryck av de tänder som ska blekas för att göra mjuka skenor. En tandtekniker tillverkar en blekskena som är anpassad efter patientens tänder. När blekskenan är färdigtillverkad kan en tandblekningsgel appliceras i den tunna, personligt anpassade blekskenan. Skenan håller blekgelen på plats runt tänderna.

En del patienter väljer att bleka tänderna hemma och under natten medan de sover, men det går också bra att bleka tänderna på dagen. Tandläkaren ger utförliga instruktioner om hur man ska göra.

Behandlingstiden kan variera beroende på vilket resultat man vill uppnå. Det vanligaste är en behandlingstid mellan 3-5 behandlingstillfällen, men redan efter den första behandlingen kan man se en förändring.

  • Tandblekning med Philips Zoom

Philips Zoom är en modern, skonsam och effektiv metod för tandblekning. Behandlingen utförs av tandläkare och tar ca. 1,5-2 timmar. Först undersöks och putsas tänderna för att ta bort ytliga beläggningar och fläckar. Sedan läggs ett flytande medel längs med tandköttskanten för att skydda tandköttet från blekningsgelen. Därefter appliceras blekningsmedel, väteperoxid, vilket bryter ned de molekylära bindningar som bildar fläckar på och i tänderna. Väteperoxid aktiveras med ett speciellt ljus. Det intensiva ljuset i Philips Zoom White Speed Whitening LED-accelerator lyser på blekningsgelen, vilket gör processen ännu snabbare, och förbättrar blekningsresultatet med hela 40 %.
Läs mer här!
Se filmen om tandblekning med Philips Zoom på YouTube!

  • Efter behandlingen

Man bör upp till tre dygn efter behandlingen undvika att äta mat och dryck med färgämnen i (t.ex. kaffe, te, Coca Cola, vin, tomatsåser, choklad, etc.) eftersom det kan ge ett sämre blekningsresultat. Man bör även undvika tobak. Det är bra att dricka mycket vatten för att återställa balansen i tänderna. Det är också viktigt att borsta tänderna med vit tandkräm och skölja med fluorlösning utan färgmedel.

  • Eventuella biverkningar

Ibland kan man uppleva ilningar, vilket försvinner inom ett par dygn. Man kan också uppleva färgskiftningar och vita fläckar på tänderna, vilket kan bero på hur sammansättningen av molekyler i tandbenet ser ut. Efter blekningen kan emaljen också behöva längre tid att bli jämn och fin. Dessa biverkningar försvinner också efter ett par veckor.
 

Enligt Läkemedelsverket måste man vara över 18 år för att bleka tänderna.